Αλλαγή χρώματος στα Gorgetal Scales ενός Anole Dewlap – Anole Annals

Αλλαγή χρώματος στα Gorgetal Scales ενός Anole Dewlap – Anole Annals

September 30, 2022 0 Von admin
Ένα ενήλικο αρσενικό Anolis amplisquamosus με μαύρα λέπια γκορτζετάλ αμέσως μετά τη σύλληψη (αριστερά). το ίδιο άτομο ~ 10 λεπτά αργότερα με λευκά λέπια gorgetal. Photo Credit – John David Curliμικρό

Τα anole dewlaps είναι εξαιρετικά παραδείγματα ενός «σύνθετου συστήματος σηματοδότησης». Παρουσιάζουν μια εκπληκτική ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Κάθε dewlap είναι συγκεκριμένο είδος και προσαρμοσμένο για να επιτρέπει σε αυτές τις σαύρες να επικοινωνούν, να προσελκύουν συντρόφους και να προστατεύουν τις περιοχές τους από αντιπάλους ή ανταγωνιστές. Σε γενικές γραμμές, το χρώμα ενός dewlap (και τα πανέμορφα λέπια του) θεωρείται ένα αμετάβλητο περιγραφικό χαρακτηριστικό. Αυτός ο χρωματισμός δεν βασίζεται μόνο σε επιστήμονες που θέλουν να αναγνωρίσουν ένα είδος, αλλά και από ανόλες που συνυπάρχουν και χωρίζονται με διαφορετικά είδη στην επιλεγμένη θέση τους.

Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι εκπληκτικό να μάθουμε ότι πρόσφατες παρατηρήσεις αποδεικνύουν ότι είναι δυνατή η ταχεία αλλαγή χρώματος στα λέπια της ανόλης. Το ερώτημα είναι τι επιπτώσεις έχει αυτό;

ΕΝΑ πρόσφατη δημοσίευση στο IRCF Reptiles & Amphibians λεπτομερώς μια παρατήρηση του Anolis amplisquamosus όπου ένα αρσενικό άτομο κατά τη σύλληψη είχε μαύρα λέπια που γρήγορα άλλαξαν σε ανοιχτό κίτρινο. Μετά από διαβούλευση με τη βιβλιογραφία, φαίνεται ότι αναφέρθηκε μόνο μία προηγούμενη τεκμηρίωση της αλλαγής χρώματος στις κλίμακες του φαράγγιου (Leenders and Watkins-Colwell, 2003), που συμπτωματικά αφορούσε επίσης ένα μέλος του ίδιου είδους.

Αυτή η πρόσφατη παρατήρηση της χρωματοφορικής ρύθμισης στις κλίμακες της ανόλης μπορεί να είναι σημαντική στο ευρύτερο πλαίσιο της βιολογίας της ανόλης, επιβεβαιώνοντας φωτογραφικά ότι ο χρωματισμός δεν είναι πάντα ένα σταθερό περιγραφικό ή διαγνωστικό χαρακτηριστικό — τουλάχιστον μεταξύ των μελών του Α. crassulus ομάδα ειδών. Συνεπώς, αυτές οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ορισμένες ανόλες μπορεί να έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν το χρώμα των φολίδων τους με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζουν το χρώμα της ραχιαία και πλευρικής κλίμακας.

Επειδή το χρώμα των φολίδων είναι ένας χαρακτήρας που χρησιμοποιείται συχνά στην αναγνώριση των ειδών, η κατανόηση της μηχανικής και του σκοπού μιας τέτοιας αλλαγής είναι ζωτικής σημασίας. καθώς και τυχόν επιπτώσεις στην εμφάνιση της συμπεριφοράς, της επικοινωνίας και των αλληλεπιδράσεων ανόλων.

Τελευταίες δημοσιεύσεις από τον Tom Brown (Προβολή όλων)